Espen Nordahl presenterer den nye "Topptur i Troms"-boka, til stort oppmøte blant turglade Tromsøværinger.

Trygghet på topptur

Boka fra Troms har solgt nesten 10.000 eksemplarer på både norsk og engelsk siden den kom ut i 2010. Nå finnes den i ny og revidert utgave.

Mandagskveld presenterer Erlend Sande og Espen Nordahl den nye reviderte utgaven av boksuksessen «Topptur i Troms». I et foredrag på Tromsø bibliotek og byarkiv møtte en stor gjeng turglade mennesker i alle aldre opp for å høre Sande og Nordahl legge frem bakgrunnen for boka, den store suksessen, historien rundt toppturene og innholdet i den reviderte utgaven.

Erlend Sande som er redaktør for boken understreker hvor viktig dyktig ekspertise er for å skrive en slik bok. De ville finne de beste toppturene fra Troms og lage en ny utgave med nye turer og nye måter å presentere det på. Målet var å finne de beste folkene som kan lede leserne på en trygg måte.

 

Trygghet, terrengforståelse og nydelig natur

Espen Nordahl er forfatteren bak boka. Han fikk på 1990-tallet godt innsyn i farene ved toppturer, og begynte derfor å holde sikkerhetskurs for toppturer. Men kunnskap er ikke alltid nok - en person omkom i en skredulykke kun noen uker etter å ha deltatt på et sikkerhetskurs. Kun noen år senere omkom nesten en god venn i skred. Det var da han innså at det virkelig kunne være farlig. Fokus på tryggere ferdsel på toppturer ble veldig viktig, og han ville bidra til nettopp dette. Men det var ikke årsaken til at han ønsket å skrive en slik bok:
- Jeg ville dele mine egne positive opplevelser med andre. Jeg følte også at jeg begynte å opparbeide meg en ganske god bakgrunn for å kunne snakke til andre om dette. Grunnen til at valget falt på nettopp Troms er fordi jeg bor her. Men selvsagt også fordi det er mange fine fjell her, de er i umiddelbar nærhet og vi har utrolig gode muligheter her for å ha gode toppturer, forteller Nordahl.

Den reviderte utgaven har utvidet seg fra 82 til 116 topper og har flere bilder. I tillegg er det et eget kapittel om trygg ferdsel og snøskred, samt at det er mer fokus på terrengforståelse. Det var et ønske om å få inn mer kunnskapsformidling i den nye utgaven.

- Jeg tror toppturer har en selvforsterkende effekt. Det er en positiv og populær spredning- folk deler erfaringer og bilder fra egne turer som gjør at andre får lyst til å gjøre det samme. Så tror jeg unge folk er med på å inspirere foreldre, og de oppdager at dette er noe de kan gjøre sammen, avslutter Nordahl. 

Publisert på: 
28/11/2017 - 12:09
Sist endret: 
28/11/2017 - 12:09