Studentene Martine Utland Glasø og Bendik Cheetham Overrein, fremme i sin bolig - en trettini fots Bavaria Cruiser. Foto: Amalie Seljenes

En flytende bolig

Tromsø sitt boligmarked er ekstraordinært. Studentene betaler prisen – de avslutter studiet og flytter på grunn av manglende boplass. Vi har møtt de som har tenkt nytt rundt boligsituasjonen i Tromsø.

Norsk Studentorganisasjon sin studentboligundersøkelse fra 2017, viser at studenter er en svært utsatt gruppe på boligmarkedet. Det finnes en målsetting om en dekningsgrad på tjue prosent – det vil si at det skal være nok studentboliger til å huse tjue prosent av studentmassen. I 2017 manglet det i overkant av fjorten tusen boliger. 

Tidligere leder i NSO har uttalt: «Det mangler over 14.000 boliger for å nå målet om at 20 % skal ha mulighet til å bo i studentbolig. Vi håper regjeringen går enda lenger i høst, og innfrir studentkravet om 3000 nye studentboliger. En trygg boligsituasjon for studentene gir en bedre studiehverdag».

Tromsøstudentene er hardt rammet

I følge leder av Studentparlamentet ved UiT, Daniel Hansen Masvik, blir Tromsøstudentene sterkt preget av situasjonen:

– Å leie en hybel i Tromsø blir fort dyrt, og det kan være vanskelig å finne en boplass til under seks tusen kroner i måneden på det private markedet, med et stipend og maksimalt lån får man i overkant av åtte tusen kroner, og det sier seg selv at det man sitter igjen med etter betalt husleie er lite, sier Masvik Hansen.

“Det er urovekkende at opptaket av studenter økes, mens det ikke kommer noen nye studentboliger dette året”

Leder, Studentparlamentet

I tillegg er det slik at det er begrenset areal til boliger i Tromsø. Deler av byen befinner seg på en øy. Det presser prisene. Masvik Hansen forklarer at Studentsamskipnaden etterstreber å være rimeligere enn det private boligmarkedet. Studentlederen setter også søkelyset på at mange studenter sliter med bekymringer, blant annet bolig og økonomi. 

Masvik forteller at gjennomsnittsstudenten jobber omlag tolv timer i uka, og flere sliter med å sjonglere jobb og studie, og kanskje man må ta mer jobb enn det man klarer fordi man rett og slett ikke har noe valg. Når man er fulltidsstudent, og jobber flere timer i uka, kan det fort gå utover egen helse. 

– Noen har ikke tid til å ta være på seg selv. Det er urovekkende at opptaket av studenter økes, mens det ikke kommer noen nye studentboliger dette året, sier Masvik Hansen.

Mister utdanningsmulighet

Masvik frykter i verste fall at de økonomiske utfordringene studentene møter fører til et skille; de som ikke får støtte fra andre eller har oppsparte penger, risikerer å bli stående utenfor og miste muligheten til å studere. 

En risiko som ikke samsvarer med utdanningsminister Iselin Nybø sin proklamasjon av studenter som «den nye olja». 

Studentlederen har flere forslag til tiltak som kan lette situasjonen, og understreker at dette handler om økonomi og prioriteringer. 

– Studentparlamentet skal denne høsten ha et økt fokus på psykisk helse blant studenter. Vi vil blant annet jobbe for «førstesemester-samtaler», det er en samtale om hvordan det går med den enkelte student, og blir en form for oppfølgning. Studentparlamentet vil og fronte et lavterskeltilbud der meningen er at studenter skal hjelpe studenter, det må bli større aksept for å ha det kjipt, og det burde bli lettere å få tak i noen å snakke med, om både stort og smått, sier Masvik Hansen.

Kreative løsninger

Når boligmarkedet er krevende er det flere som finner alternative løsninger og går egne veier. Midnattsolposten møtte Martine Utland Glasø og Bendik Cheetham Overrein, de er samboere og bor i en båt. De er begge studenter; Martine studerer medisin og Bendik studerer profesjonsstudiet i psykologi.


Velkommen: Til Martine og Bendik sitt hjem. Foto: Amalie Seljenes

De hadde tenkt på det å bo i båt en god stund, fordi de ville prøve noe nytt. Som en bonus kunne de også få muligheten til å lære å seile. Bendik presiserer at de ikke ønsket å bo i hvilken som helst båt, det måtte være en seilbåt. Martine og Bendik flyttet sammen for første gang i midten av juli i år. Da folk flest kanskje flytter sammen i en felles leilighet, flyttet de sammen i en 39 fots Bavaria Cruiser. De kombinerer bo og seiling, og liker at de får en spenning i hverdagen. 

Når de får spørsmål om ulempene ved det å bo i båt, må de tenke seg om, fordi stort sett så ser de flest fordeler. Allikevel er det endel å sette seg inn i, særlig i starten. De slet i starten med å finne en fast båtplass, men det har ordnet seg nå. De skal leie en fast plass i Polarhavna, i påvente av den ligger båten i Sentrumshavna. En annen utfordring ble toalettsituasjonen, det var en omstilling å gå fra «vanlig» toalett til et såkalt pumpetoalett. 

– Fordelene er som sagt mange, vi har mulighet til å dra ut å seile når vil og vi får nok av frisk sjøluft. En annen bonus er at det er billigere for oss og bo slik, selv om det ikke var motivasjonen fra starten av, kan det entusiastiske paret fortelle. 

Anbefaler båtlivet

Samboerparet vil absolutt anbefale båtlivet til andre, de er allikevel klare på at det passer ikke for alle. De anbefaler å tenke nøye gjennom livsstilen og det praktiske, og sier det er lurt å snakke med andre båtboere før man eventuelt skaffer sin egen båt. Noen vil nok bli skremt av tanken på mindre plass og kanskje mindre komfort. Martine og Bendik er fornøyde med komforten og ser ikke på det som noe negativt, de trives godt i båten sin, som har hele tre soverom og to toalett. 

De forteller at de ikke har angret et sekund på valget om å bo i båt. De har ikke tv og internett, men det synes de er fint, fordi de er sosiale hjemme og de sitter ikke med hver sin skjerm. Det er også slik at det blir veldig sosialt når de får besøk av venner, og de synes det er trivelig å invitere folk hjem. 

– Vi setter òg pris på å bo så nært havet som du kommer, og friheten det innebærer. I havna blir vi kjent med mange ulike mennesker, fra inn- og utland, noe som inspirerer oss.

Martine og Bendik er som nevnt studenter, og uten internett kan man tenke seg til at det fort kan bli utfordrende med studiet. Dette har imidlertid ikke vært noe problem, da de er flittige brukere av biblioteket og lesesalen på universitetet.

Praktiske utfordringer

Når de kommer i kontakt med andre, er de aller fleste positive og nysgjerrige på hvordan det fungerer å bo i båt, rent praktisk. De har ikke vaskemaskin, men det løser de ved å vaske klær hos Bendik sine foreldre. De er ikke veldig bekymret med tanke på vinteren med tanker om å isolere litt ekstra rundt dør og vindu, samt skaffe flere gulvmatter. De har dessuten både dieselvarmer og panelovner. Det tok litt tid før de fikk satt skikkelig sjøbein, fordi det gynger jo selvfølgelig litt i en båt, men dette er en vanesak og noe man blir vant til. 

Samboerparet er åpne for å bo i båt en lengre periode. De er bestemte på at det iallfall blir et år, men ser for seg at de kan bo i båt lengre enn det. Dette er noe de ønsker å ta slik som det kommer. 

Til slutt konkluderer de med at man ikke må ha noe erfaring fra seiling og være vant til å være i båt på forhånd, men å ha en generell interesse og nysgjerrighet er viktig. Han kan òg opplyse om at det er en seilforening tilknyttet TSI, der man kan seile og treffe andre som er opptatte av båtliv og seiling. 

 

Publisert på: 
20/09/2018 - 23:41
Sist endret: 
23/09/2018 - 02:12