Ben David Normann gikk av med seieren under lørdagens finale. Foto: Amalie Seljenes

Ben David Normann gikk av med seieren i Forsker Grand Prix

Stjerneforskning fikk signifikant resultat på Forsker grandprix!

Lørdag kveld gikk den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix av stabelen på Studentsamfunnet Driv. Ti forskere fra hele Norge var klare til å formidle sin forskning på en underholdene og informativ måte. Stemningen på Driv var upåklagelig. Med engasjerte forskere, en dyktig jury, Nadia Hasnaoui som konferansier og Morten Kræmer som reporter, lå alt til rette for en spennende finale. 

Første forsker ut var Ana Llopis Alvarez fra Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging ved Universitetet i Stavanger. I hennes doktorgradsprosjekt har hun sett nærmere på livskvalitet for innvandrere i forhold til blant annet bosituasjon.

Etter Alvarez holdt Frida Johanne Lundevall fra Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen en presentasjon, hun forsker på bruk av sølv i medisinsk behandling, hennes forskning viser hvordan vi kan bruke sølvmolekyler mot bakterier, virus og ikke minst kreftceller. Neste forsker som skulle ut i ilden var Maria Olsson som representerte Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet. Olsson snakket til publikum om kjønnsroller og forbilder. Gjennom sin forskning ønsker hun å finne ut hvordan vi kan redusere noen av de barrierene som hindrer oss fra å ta utradisjonelle valg. Deretter var det Tina Louise Ringstad sin tur til å formidle, på vegne av Institutt for språk og litteratur ved NTNU. Ringstad sin forskning handler om språksystem hos små barn, hun har tatt et dypdykk i språket hos barn og hun har prøvd å finne en forklaring på «feil» i språket, hun har funnet flere sammenhenger mellom norsk og andre språk som vi kan bruke i forståelsen av språksystem hos barn. 

Første mannlige forsker for kvelden var Ben David Normann fra Institutt for matematikk og fysikk ved UiS. Normanns forskning går ut på å finne ut hvordan verdensrommet har utviklet seg, dette for å kunne forklare hvorfor universet ser ut slik som det gjør. Metoden hans går ut på å lage likninger og deretter løse dem. Neste forsker som skulle presentere sin forskning var Tracy Munthali Lunde, som representerte Institutt for klinisk odontologi ved UiT. Forskningen går ut på å en bredere forståelse av antibiotika resistente bakterier i munnen virker, og hvordan de kan spre seg til hele kroppen. 

Marte Bygstad-Landro var neste forsker ut, på vegne av VID, vitenskaping høgskole i Bergen. Arbeidet hennes skal gi en forståelse og kunnskap om depresjon og skam, og hun har forsket på hvordan man skal møte mennesker med skamfølelse og depresjon best mulig. 

Frida Felicia Vennerød-Disen fra institutt for medisinske basalfag ved universitetet i Oslo har forsket på søtsmak. Hun har stilt spørsmål som «Hvorfor er det så store variasjoner på hvor søt smak barn liker?» Hun har og sett nærmere på hvordan foreldre og oppvekstsvilkår kan være med på å påvirke nettopp dette. 

Nestsiste mann ut var Anders Lorentzen Kolstad for Vitenskapsmuseet, Institutt for naturhistorie ved NTNU. Han snakket om hvordan elgen påvirker miljøet i skogen, og ikke minst trær. Formålet med forskningen er å finne ut hvordan naturen fungerer, især i forhold til flerbruk. Finalen ble rundet av ved Bjørg Jenny Engdahl fra Meteorologisk institutt, Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo. Hun snakket om underkjølte vanndråper, og hun ønsker med sin forskning å vite hvor mye underkjølt vann skyene faktisk inneholder. 

Etter alle forskerne hadde fått presentert sin forskning for publikum, var det tid for at alle stemmene skulle telles opp, både de fra juryen og de fra publikum. Det var så duket for en superfinale. Finalistene var Ben David Normann, Tina Louise Ringstad og Frida Felicia Vennerød-Disen. I superfinalen fikk finalistene fortelle enda mer om sin forskning. 

Etter superfinalen var det en ny opptelling av stemmene. Stemningen i salen var til å ta og føle på like før resultatet var klart. Det var Ben David Normann som fikk flest stemmer og gikk av med den gjeve tittelen Norges beste forskningsformidler

Midtnattsolposten gratulerer vinneren med seieren. 

 

 

 

Publisert på: 
02/10/2018 - 09:03
Sist endret: 
02/10/2018 - 09:03