Over 70 studenter streiket på UiT

Mandag 11. mars var over 70 studenter samlet utenfor teorifagskantina for å streike for klima. Streiken er del av en global bevegelse hvor elever og studenter stiller krav til politikere og samfunnet om å gjøre noe med klimaendringene - raskt!

I regi av Fremtiden i Våre Hender (FIVH) var ukas klimastreik flytta fra rådhuset til UiT campus Breivika. De siste ukene har både skoleelever og studenter samlet seg bak budskapet «hvorfor skal vi utdanne oss til en fremtid vi ødelegger?». I strålende sol samlet studenter fra en rekke forskjellige studier seg for å streike.

-Skolene har vinterferie, men det har jo ikke vi. Derfor ville vi arrangere streik på UiT denne uka. Vi er veldig fornøyd med oppmøtet. Vi trodde det kom til å komme rundt ti personer, men her er vi mange fler. Vi er også fler enn det har vært utenfor rådhuset, sier Torkil Hofsøy Johannessen, styremedlem i studentlaget til FIVH.


Torkil Hofsøy Johannessen tok styringen på streiken.

Viktig å gjøre noe nå


Bak Jone står det “Skole og studie streik for klima” på parolen.

Hedda Jone studerer biologi, hun er også styremedlem i studentlaget til FIVH. Med sola i øynene sier hun,

-Klimaendringene er den største utfordringen vi har i hele verden. Det er ikke vits å studere til en fremtid vi ikke har. Vi kan ikke vente med dette til vi er ferdig utdanna, vi er allerede sent ute.

Kristin Sandberg Valderaune har sammen med Gina Mølnvik valgt bort pensum i rettsvitenskap for å være med på streiken. Valderaune mener mye av det samme som Jone.

-Jeg er her fordi jeg vil ha ei god fremtid. Det er jo ikke vits å bruke tid på å utdanne seg når vi i dag ødelegg grunnlaget for den fremtida der vi skal bruke den utdanninga, sier Valderaune.

Mølnvik legger til,

-Vi gjør dette for å få de som styre landet og verden til å ta klimaendringene på alvor. Klimastreikene er blitt en global bevegelse som jeg vil være en del av.


Ludwig Herder, Gina Mølnvik og Kristin Sandberg Valderaune fant seg en benk under streiken.

På samme benk sitter Ludwig Herder som ikke engang lar et brukket bein stoppe han fra å delta i streiken.

-Verden forandrer seg mye raskere enn før. Det må alle få opp øynene for, sier Herder.

Skuffet rektor

På slutten av streiken møtte en glad men skuffet rektor opp for å holde appell.

-Jeg er kjempeglad for å se at studentene på UiT engasjerer seg, men jeg skulle ønske det var enda flere her i dag, kom fra en begeistret Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges arktiske universitet.


Anne Husebekk var fornøyd med å få holde appell. 

I appellen fortalte rektor om UiT sin satsing på bærekraft og sine drømmer for UiT. En idé handlet om drivhus hvor det kan dyrkes mat til kantinene på UiT, driftet på overskuddsstrøm fra kommunene i Troms. 


Studentene samlet for å høre appell. 

Hele seansen ble avsluttet med kritiske spørsmål til rektoren. Blant annet ble det spurt om hvorfor UiT fortsetter å tilby Petroleum geofag, en master innenfor petroleumssektoren.  

-Regjeringen har bestemt vi skal fortsette å pumpe olje de neste 40 årene uansett hva vi på UiT gjør. Det er og regjeringen som eier universitetet. Likevel har petroleumsstudiet til UiT blitt mindre og mindre populært med årene fordi få søker seg til Petroleum geofag, svarte Husebekk.