Anne-Sofie Sand, Anna Nylund, Ove Gunnar Drageset og Espen Sirnes.

Forelesernes beste råd og studietips

Åtte forelesere ved UiT kommer med sine beste tips og råd til studentene, og forteller om hvordan de tror det er å være student i dag. Del 1 av 2.

Studiestart kan for mange være preget av en god blanding av spenning, nerver og forvirring, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal orientere seg i og forholde seg til en helt ny hverdag som student. Hvert semester møter foreleserne nye studenter, og de har god erfaring med hva studentene ofte lurer på, hva de opplever som utfordrende og hvordan man burde arbeide for å få mest mulig ut av studiene sine. Vi har snakket med åtte forelesere ved ulike studieprogrammer på UiT om deres beste råd og tips, samt hvordan de tror det er å være student i dagens samfunn. 

Anna Nylund, professor i jus 


Foto: Trude Haugseth Moe

1. Hva skulle du ønske alle studenter visste?

For det første hvor viktig det er å jobbe jevnt og trutt og lage seg gode arbeidsrutiner. Vi på jus som har eksamen én gang i året, i mai eller juni, må huske på at formen legges i august. Jeg er jo treningsentusiast, og skal man for eksempel sykle Birken i slutten av august, da begynner man treningen i oktober, ikke i juli. Det samme gjelder langt på vei for studiene. På jusstudiet er det også et høyt karakterpress, og det andre jeg mener det er viktig for studentene å huske på er at de fleste studenter er middelmådige. De fleste av oss er ikke fantastisk flinke og flotte i det vi gjør, og stikkordet for karakteren C er faktisk «god». Det betyr at du har skjønt det aller meste og det mest grunnleggende, og at du har gode kunnskaper i faget. Det er ikke et kjennetegn på at man er dårlig.

2. Hva spør studenter deg ofte om? 

Det varierer veldig, men mange stiller spørsmål om skriving, som hvordan man legger opp tekster og hvordan man skal formulere seg skriftlig.

3. Har du noen råd for god studieteknikk? 

Det er å lage en plan og begynne å jobbe tidlig. Begynn med å skaffe deg oversikt over faget, for eksempel gjennom å sjekke innholdsfortegnelsene til bøkene som er på pensum, og gjennom å bruke emnebeskrivelsen til faget aktivt. I emnebeskrivelsen står det hva du skal lære i løpet av kurset, og basert på det som står der kan man lage seg en liste over hva man skal kunne. Et annet tips er å lage seg en ukeplan. Du kan godt planlegge å dra på fest en onsdag kveld, men da må du ta høyde for at du på torsdag kanskje ikke får gjort så mye, og at du da heller jobber for eksempel på lørdag eller søndag. Slik kan du tilpasse planen etter hva du skal den uka. Noen uker vil du ha mulighet til å ta en ekstra økt, og da kan du med god samvittighet droppe en av øktene en annen uke. Så enkelt er det. 

4. Hvilken bok eller artikkel burde alle studenter lese, uansett studieretning?

Det som kan være bra for alle er å lese god skjønnlitteratur, fordi dette ofte er godt oppbygde fortellinger. Det er også bra for språket og for hjernen. 

5. Hva mener du er viktig å ha i bakhodet under eksamenstida?

For det første: Slapp av. Hvis du har gjort jobben din, har du begynt arbeidet lang tid i forveien og jobbet med faget i flere måneder, og da er det lite du kan gjøre de siste ukene og dagene før eksamen. Har du jobbet jevnt og trutt er det bare å fortsette med det, slappe litt av og tenke at «dette kan jeg» og «dette fikser jeg», og at nå skal du bare gjøre siste finpuss. Tillat deg å slappe av, ved for eksempel å gå på kino, gå en tur eller noe annet du liker å gjøre. Prøv også å sove godt for å være mest mulig opplagt. 

6. Er det noe du mener studentene stresser unødvendig med?

Ja, veldig mye. Jeg tror vi lever i en tid hvor man skal være perfekt på mange måter, og da blir man dårlig på å prioritere. Der er dere velkommen til å se på oss som er litt eldre, på alle de områdene vi rett og slett bare prioriterer bort. Når man har både karriere og unger kan man kanskje ikke stå på kjøkkenet og lage mat fra bunnen av hver dag om man skal rekke alt, og slik må man også tenke som student. Du kan ikke rekke å være skikkelig veltrent, ha masse penger og både reise, studere, jobbe, se fantastisk ut hele tiden og ha et nydelig hjem. Det går ikke, og du må velge bort noe. Det finnes ingen oppskrift på hva du skal velge bort, her må du selv bestemme hva som er viktig for deg. 

7. Er det noe du syns vi kunne ha vært litt mer stressa over?

Jeg mener at studenter burde være mer bevisst på hvor sterk sammenheng det er mellom det å jobbe jevnt og trutt og resultater. Og at det vil være noen studenter som så godt som aldri, uansett hvor mye arbeid de legger ned, vil klare å få en A. Fokuset bør uansett alltid ligge på å jobbe jevnt og trutt fra dag én. 

8. Hva tror du er fint med å være student i dag?

Det er mange ting! Studenter i dag har utrolig gode tilbud. Vi lever jo i en stat der man til og med får stipend for å studere, og det er fortsatt ganske uvanlig i verden, det blir faktisk mindre og mindre av den slags. Det finnes så mange muligheter sammenlignet med da jeg studerte. Det har blitt billigere å reise og det er generelt mange ting som har blitt billigere. Da jeg studerte på nittitallet levde vi nok mye mer asketisk enn studenter gjør i dag. 

9. Hva tror du kan være utfordrende med å være student i dag? 

At det har blitt høyere krav, for eksempel med sosiale medier. Vi hadde nok færre krav. Da jeg studerte var telefonen en dings det kostet masse å ha og som du kunne gjøre to ting med, nemlig å ringe og sende SMS. Hver telefonsamtale og hver SMS kostet penger, så jeg husker at vi for å gjøre det billigst mulig ba hverandre om å ringe når man for eksempel stod utenfor og ventet, og i stedet for å ta telefonen lot vi det ringe tre ganger for så å legge på, slik at man slapp å betale noe, men likevel fikk gitt beskjed. Når du satt på lesesalen kunne du heller ikke plutselig ta opp telefonen og se litt på bilder på Instagram. Det var deg og bøkene dine, og det var det. Det var også færre krav i den forstand at man bare tok på seg en dongeribukse og en genser og dro av gårde på lesesalen. Du trengte ikke å se så fin og flott ut hele tiden. Det var ikke så mange alternativer og dermed heller ikke så mange krav. 

10. Hva er ditt beste tips til nye studenter?

Det er å lage seg gode rutiner. Planlegg uka ut fra når du skal jobbe med hvilket fag, og sett opp konkrete klokkeslett for alt. Og jeg skjønner at dette høres innmari kjedelig ut, men jeg og mine studievenninner hadde en ordning hvor vi kjørte økter på en og en halv time, og under de øktene var det ikke lov å snakke med hverandre. Vi hadde altså nitti minutter hvor vi satt for oss selv, og så hadde vi avtale om en halvtimes pause. Etter pausen var det en ny økt på nitti minutter som ble fulgt av en lengre pause, og så var det nitti minutter med jobbing igjen. Dagene så selvfølgelig litt annerledes ut når vi hadde forelesninger og seminarer, men dette var den grunnleggende planen vi jobbet ut fra. Når vi jobbet sånn var vi alltid sinnssykt effektive og ble motivert av hverandre. Et annet tips er å være aktiv og vise interesse for egen læring. Vi som underviser liker at studentene viser interesse og at de vil lære og bli bedre. Det er jo det vi ønsker.  

Espen Sirnes, førsteamanuensis i finans 


Foto: Rudi Caeyers

1. Hva skulle du ønske alle studenter visste? 

I de fleste fag er innsats viktigere enn evner. 

2. Hva spør studenter deg ofte om? 

«Er dette eksamensrelevant?»

3. Har du noen råd for god studieteknikk? 

Overbevis deg selv om at emnet er interessant og gøy. 

4. Hvilken bok eller artikkel burde alle studenter lese, uansett studieretning?

«Gorgias» av Platon. 

5. Hva mener du er viktig å ha i bakhodet under eksamenstida?

Forsøk å se hele bildet. 

6. Er det noe du mener studentene stresser unødvendig med?

Å identifisere de eksamensrelevante delene av pensum. 

7. Er det noe du syns vi kunne ha vært litt mer stressa over?

Forståelse for faget.

8. Hva tror du er fint med å være student i dag?

Friheten. 

9. Hva tror du kan være utfordrende med å være student i dag? 

I mitt fag ser jeg at studentene har blitt veldig mye dårligere på matematiske ferdigheter enn før. Dette skyldes i stor grad en nedprioritering av matematikk i skolen, men det skaper store problemer for både oss og studentene våre. 

10. Hva er ditt beste tips til nye studenter?

Innse at å lære seg et fag godt krever innsats. 

Anne-Sofie Sand, førsteamanuensis i sykepleie

1. Hva skulle du ønske alle studenter visste? 


Foto: Bjørn Kåre Iversen

At de skal passe seg for skråsikkerhet.

2. Hva spør studenter deg ofte om? 

Studenter spør mye om formalia som for eksempel fraværsgrenser og formelle krav ved eksamener.

3. Har du noen råd for god studieteknikk? 

Det finnes gode metoder for studieteknikk, men mitt råd er å skaffe seg god oversikt i starten av hvert semester - hva som skjer og når er det viktige frister. Les fag- og emneplaner godt. Få et grep om hva det er som er forventet av deg og hva du selv ønsker å sitte igjen med etterpå.

4. Hvilken bok eller artikkel burde alle studenter lese, uansett studieretning?

Dette er et vanskelig spørsmål med mange mulige svar, men jeg havner på boka «Testing treatments – hva virker?». Den stiller det viktige spørsmålet «hvordan kan vi vite?» - om medisinsk behandling og forskning. Den er en oppvisning i kritisk tenkning (jfr. svaret på spørsmål 1), først og fremst for helsefagene, men egentlig for alle som jobber med eller er opptatt av kunnskap og kunnskapsformidling. 

5. Hva mener du er viktig å ha i bakhodet under eksamenstida?

Forsøk å holde fokus og fordel tida riktig, så du ikke kommer bakpå. Det kan være god motivasjon i å tenke litt på hva du kan premiere deg selv med etter en god innsats.

6. Er det noe du mener studentene stresser unødvendig med?

Naturlig nok stresser studentene en del med eksamensforberedelser, frister som skal overholdes og så videre. Kanskje må en av og til redusere på andre aktiviteter. Så må en også huske på at litt stress kan være positivt og stimulere til god innsats.

7. Er det noe du syns vi kunne ha vært litt mer stressa over?

Jeg skulle gjerne sett at studentene var litt mer opptatt av innholdet i utdanninga og engasjerte seg mer i det.

8. Hva tror du er fint med å være student i dag?

I dag har studentene tilgang på gode bibliotektjenester og lett tilgjengelig fagstoff. Her ved UiT har vi også flere nye bygg, som for eksempel det nye MH-bygget med veldig fine fasiliteter som topp utstyrte øvingsrom, mange grupperom og store, fine fellesarealer. For ikke å glemme flere kantiner og kaffebarer med et godt og variert utvalg av mat og drikke, eget studenthus og et flott treningssenter på campus. Det burde være gode forutsetninger for å ha en fin studietid.

9. Hva tror du kan være utfordrende med å være student i dag? 

Det er merkbart at mange studenter jobber mye ved siden av studiene. Det er nok nødvendig for en del, og en kan også lære mye gjennom å jobbe. Jeg tenker likevel at det kan være utfordrende å få nok tid til alt. Og så tror jeg den enorme informasjonsstrømmen de fleste står i med dagens digitale medier og smarttelefoner er en stor utfordring med tanke på å holde fokus. Et godt lesetips i denne sammenheng er Thomas Hylland Eriksens nylig publiserte essay i Morgenbladet «En hel verden i miniatyr». 

10. Hva er ditt beste tips til nye studenter?

Jeg må få nevne to:

Spør om alt du lurer på – det finnes ikke dumme spørsmål. 

Ikke glem å ha det gøy og få påfyll utenfra. Tromsø har mye å by på både med tanke på kultur og natur. Bli kjent med og ta i bruk byen og den flotte naturen rundt oss!

Ove Gunnar Drageset, førsteamanuensis i matematikkdidaktikk 


Foto: UiT 

1. Hva skulle du ønske alle studenter visste? 

Alt studentsamskipnaden tilbyr av råd og hjelp til nye og erfarne studenter. Særlig studentrådgivninga er viktig hjelp når livet er vanskelig.

2. Hva spør studenter deg ofte om? 

Eksamen. De burde heller spørre for å forstå faget.

3. Har du noen råd for god studieteknikk? 

Les aktivt. Noter det som er viktig kort og med egne ord, og bearbeid notater i stedet for å lese mange ganger. 

4. Hvilken bok eller artikkel burde alle studenter lese, uansett studieretning? 

«Tenke fort og langsomt» av Daniel Kahnemann. 

5. Hva mener du er viktig å ha i bakhodet under eksamenstida? 

Prøv å forstå, da husker du bedre. Let etter sammenhenger på tvers av tema, kapittel og bøker.

6. Er det noe du mener studentene stresser unødvendig med? 

Penger og jobb mens en er student. En må finne en balanse slik at studiet og det sosiale livet som student er viktigere. Hvis en jobber for mye så blir studiet et stress, mindre lærerikt, mindre sosialt og kjedelig.

7. Er det noe du syns vi kunne ha vært litt mer stressa over? 

Å lese til undervisning hele semesteret, så slipper man eksamensstresset.

8. Hva tror du er fint med å være student i dag? 

Muligheten til å reise på utveksling og oppleve verden før fast jobb tar deg.

9. Hva tror du kan være utfordrende med å være student i dag? 

Alle distraksjonene som kommer fra internett, apper og sosiale medier.

10. Hva er ditt beste tips til nye studenter?

Vær sosial. Bli med i studentgrupper. Der finner du folk som gjerne vil bli kjent med deg. Dette er en unik sjanse til å skape nye nettverk, og den sjansen kommer ikke igjen.