Havregrøt smaksatt med kanel, kardemomme og gurkemeie.

Pimp your havregrøt

Ute står naturen i høsteskrud, fjellene har fått hvite topper og det er alt blitt kaldere. Dette er tiden for havregrøt – den kraftig undervurderte frokosten! Finnes det egentlig noe koseligere enn en porsjon varm havregrøt en kald høstmorgen?

Mange syns havregrøt er noe av det kjedeligste en kan få servert, og det gir mening hvis man alltid spiser den lagd på vann, med sukker og litt syltetøy som den eneste toppingen. At dette er det mange assosierer med havregrøt er altfor trist, så nå er det på tide å forandre oppfatningen om at havregrøt er kjedelig – en gang for alle. Her har du noen gode tips på hvordan du kan pimpe havregrøten din.

Oppskriften

La oss først se på selve grunnlaget. Kok opp 1dl havregryn med 1,5dl melk og 1dl vannfor en porsjon havregrøt, det vil gi deg en helt annen smaksopplevelse enn havregrøt kokt på kun vann. Hvis du hører til gruppen som gjerne skal ha sukker i, prøv å mose en halv banan og ha oppi når grøten nesten er ferdig. Dette vil gi deg en søt og god havregrøt uten hvitt sukker, samtidig som den metter enda litt bedre.

Hvis man ikke er så veldig glad i banan kan man smaksette grøten med blant annet kanel, kardemomme eller vanilje (stang eller pulver). Bare fantasien setter grenser! Grøt med smak av kanelbolle lager du enkelt ved å ha en halv banan most oppi grøten sammen med 1ts kanel og 0,5ts kardemomme. 

Topping is key

Hvem elsker ikke topping? Også havregrøten fortjener litt ekstra kjærlighet i form av dette. Helst skal man ikke en gang se at det er grøt en spiser, toppingen skal være i fokus. Det er fint å velge sesongens frukt og bær som topping, pærer og eple er billige og gode nå – perfekt for studentkassa. Blåbær og tyttebær finnes masse av i skogen og hvis du er heldig kanskje en eller annen nabo lar deg plukke litt bringebær fra hagen mot en billig penge. Banan og peanøttsmør er en gammel klassiker som passer godt i grøten også, skive en halv banan og ringle over litt nøttesmør – nam. Velg å avslutte med litt nøtter eller granola får å få litt ekstra “crunch”.

På en travel morgen  

Tidlige forelesninger en mandag morgen gir oss gjerne travle morgener, da finnes det kanskje ikke tid til å stå å koke opp havregrøt. Et genialt triks er da å lage seg kald grøt. Dette gjør du dagen før med 1dl havregryn og 1dl melk, bland om og sett inn i kjøleskapet over natten. Hvis du lager den i en beholder med lokk er det enkelt å ta den med på bussen når du stikker av gårde (bare husk å få med litt topping også!).

 

Det finnes altså en havregrøt for alle!

Publisert på: 
02/10/2019 - 17:37
Sist endret: 
02/10/2019 - 17:37