Digge dager med Debutuka

Nytt studieår, nye festligheter! Høstens semester sparkes tradisjonen tro igang av Debutuka. Fra 15.-26.august kan fortrinnsvis nye, men også gamle studenter boltre seg i heftige konserter, interessante foredrag og heidundrende sosiale lag for å få den maksimalt kuleste starten på studieåret.

Debutuka er fadderordningen i Tromsø, og har som mål å skape et så godt program og miljø for nye studenter som mulig. Gode faddere og et bredt tilbud er essensielt. Uansett hvor gammel du er, hva du bedriver eller hvilke interesser du har, skal det være mulig å gå på minst ett arrangement som fanger din oppmerksomhet. Dette vil du, ifølge arrangementansvarlig Stein Lysberg, ikke angre på:

- De som deltar på fadderprogrammet lykkes bedre i studiene senere, føler seg mindre ensom og lever generelt et bedre liv.

Debutukas leder Ida Sandvik Knudsen er enig:

- Debutuka fører til en bedre og mer sosial studiehverdag.

Kult program

På årets Debutukaprogram står blant annet konserter med Cezinando og Matoma, spennende quizer og interessante foredrag. Under sistnevntes kategori, trekker Lysberg spesielt frem foredraget om husketeknikker som ledes av Oddbjørn By - en anerkjent foreleser om hukommelse. Perfekt for studenter som ønsker å briljere på eksamen uten å måtte pugge seg i hjel! 

Et arrangement som skapte enorm suksess i fjor, og som videreføres i år er en real fightnight i regi av TSI. Dette blir en heftig kveld hvor publikummerne får oppleve ulike typer kampsport på nært hold, blant annet MMA og judo. Skikkelig underholdning som avsluttes med karaoke – finnes det en bedre kombo?

Nytt av året er at Debutuka arrangerer en Instagramkonkurranse under navnet “Oppdag Tromsø”. Her er det om å gjøre for den enkelte faddergruppa å dra til forskjellige steder i byen, og publisere dette på Instagram. En slik vandring er sannsynligvis den beste måten å bli kjent med Tromsø på, både ved å se hvilke tilbud som faktisk finnes, og ved å ta del i og få med seg morsomme aktiviteter. Sandvik Knudsen forteller at ikke alle postene er fastsatt foreløpig, men det er studentaktuelle plasser som kommer til å bli fokusert mest på, noe Lysberg mener er absolutt nødvendig:

- Det er jo umulig å finne Kraft på egen hånd…, humrer han. 

I tillegg til å dra på festlige arrangementer sammen med faddergruppa, anbefaler Sandvik Knudsen at de som deltar på Debutuka også drar innom StudentExpo for å få et innblikk i hvilke organisasjoner og foreninger som finnes på campus og i byen. Organisasjonsdagene er en fantastisk anledning til å snakke med studenter som har samme interesser som deg, og uansett hva du liker, vil du alltids finne din nisje akkurat her.

Noe for alle

Studenter og festival akkompagneres ofte med alkohol, og kanskje spesielt i Nord-Norge er det en særs utbredt drikkekultur. En kan ofte glemme at det ikke er en selvfølge at alle studenter drikker. Sandvik Knudsen sier at dette absolutt er et aspekt Debutuka tar på alvor, og passer på å snakke om temaet på fadderopplæringen.

- Vi oppfordrer alle faddere til å ha et åpent sinn og ta folk med på vors uansett. Det er jo hyggelig selv om man ikke drikker, mener Sandvik Knudsen.

Når det gjelder arrangementprogrammet, har Debutuka passet på å inkludere tilbud for alle i form av å ha arrangementer det skal være like lett å dra på selv om man ikke drikker. Stand-up, quiz og grilling i Telegrafbukta er opplegg som ikke nødvendigvis involverer store mengder alkohol.

- Vi håper vi har et program der alle føler seg velkommen uansett, spesielt på dager det ikke er noen konserter, sier Sandvik Knudsen.

Kulturlivet i Tromsø e heilt bananas!

Stein Lysberg

Årets Debutuka kommer altså til å være fullspekket med alskens arrangementer som skal gi nye og gamle studenter en knallstart på semesteret. Festivalen vil i så måte også være en perfekt introduksjon til kulturlivet i Nordens Paris. Programmet skal være en god blanding av fest og moro samt kunnskapsrike foredrag og rolige solskinnsdager – noe for enhver smak, altså.

For å få til et variert og sterkt program, fokuserer Debutuka blant annet på lokale bookinger, spesielt på DJ-fronten. Elektronikakonseptet Houseboden, som skal «okkupere» hele studenthuset Driv med herlige beatz en av lørdagene, er et prakteksempel på det. I tillegg forsøker arrangørene å vise frem Tromsø fra ulike sider, både som kulturby, men også som natur- og friluftsby. Det viktigste, understreker Sandvik Knudsen, er likevel at nye studenter får en god og trygg studiestart.

Det er fremdeles noen arrangementer som ikke er lansert, men rundt 20.juli skal hele programmet være offentliggjort. Dette kan du følge med på her og på Debutukas Facebookside

Publisert på: 
08/07/2017 - 15:30
Sist endret: 
24/01/2018 - 09:14