Steinar Sagen og Trond-Viggo Torgersen på Driv
Steinar Sagen og Trond-Viggo Torgersen i Tromsø, etter en hard runde med utspørring fra studenter i Tromsø. Foto: Frida Xiang Nordås Årsandøy.

Hvorfor det?

Fredag 8. september stilte den folkekjære Trond-Viggo Torgersen opp på Driv med sitt suksesshow "Hvorfor Det?", og denne gangen hadde han med seg den kjente radio- og TV-profilen Steinar Sagen.

Duen som laget show besto av lege Trond-Viggo Torgersen, som på 90-tallet laget en barneserie, kjent som “Kroppen din”. Han var fast programleder for 20-spørsmål på radiokanalen P2 før det ble tatt av luften og han har for tiden en podcastserie med liveshow hvor han følger opp temaene fra “Kroppen Din”, bare med litt mer voksen tilnærming. Steinar Sagen er kanskje mest kjent fra Radioresepsjonen på P3, nå P13. Han har også gjort Radioresepsjonen på TV og sammen med resepsjonskollegene Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim har de gitt ut både DVD og bok. NRK3 sender for tiden også andre sesong av Ukens Vinner med de tre nevnte resepsjonistene.

Det er altså to scenevante karer sitter i sofaen på backstageområdet på Driv. Vi lurer på om de har noen forventinger om hvorvidt studentene i Nordens Paris skal skille seg ut på noen måte, sammenlignet med resten av ladet:
– Magefølelsen er jo at det er litt mer ramsalt i Nord-Norge. Sånn sett, så tror jeg at det kanskje kan være litt grovere, sier Steinar Sagen før han forsikrer oss om at han skal takle det uansett.

Trond-Viggo derimot deler ikke helt den oppfattelsen, det er jo mange søringer på universitetet også. Han var i Bodø dagen før Tromsø, og det var ikke noe tegn på den stereotypiske nordnorske grovheten der.

 

Mack eller tørrfisk?

Siden Radioresepsjonen har blitt allemannseie og dilemmas har blitt noe som de fleste kjenner til, passer det godt å følge opp med et Tromsøbasert dilemma.

-Ville du ha drukket Mackøl som eneste væske eller å spise tørrfisk til middag hver dag?
Steinar resonnerer: Han er jo veldig glad i Mackøl, faktisk så liker han ølet til Mack bedre enn sitt eget lokale øl. Han er såpass glad i Mackøl, at han syntes dilemmaet mitt var litt tungt på den ene siden.

– Det å spise tørrfisk til hvert måltid, det tror jeg at jeg rett og slett driter i, konkluderer Sagen. 

Trond-Viggo på sin side er opptatt av væskebalanse.
– Vet du hvor mye vann man på drikke til tørrfisk? Den må jo vannes ut først, sier han og lander samme konklusjon som sin kollega.
– Men det å være brisen hele tiden er jo også et lite dilemma da, sier Torgersen. Legen funderer på om man eventuelt bare kan gå sakte og ikke svette noe særlig, for å spare på kroppsvæskene.

– Dette gjør jeg fra før av, skyter Sagen inn.

 

Selslakt eller frokost med karsk?

Vi bemerker oss en liberal holdning blant duoen, og følger opp: 

 Ville du ha spist en av selene på Polaria eller drukket halv liter karsk til frokost hver dag?
Steinar sier umiddelbart at han ville gått for selen, men da ville han ikke visst noe om den på forhånd.

– Jeg hadde tatt kontakt med en kokk, også hadde jeg sagt: ”Tilbered denne selen på best mulig måte”. Etter å ha fått vite hva de heter og de ulike typene, bestemmer Sagen seg for at det måtte blitt Loffen han hadde spist, utelukkende fordi den er en av de mindre.

Trond-Viggo på sin side blir da nødt til å velge Lyra. Hans løsning ville vært å spist sel som snacks over flere år, så blir det ikke så mye på en gang, og poengeterer dette med å nevne at ingen har sagt noe om tid. 

Tidsaspektet er ikke med fordi man spiser en av Tromsøs kjæreste attraksjoner.
– Men tror du Tromsø ville vendt seg mot meg hvis jeg hadde valgt det, spør Steinar journalisten, men kommer til slutt frem til selv at etter en generasjon er det glemt, så de kan vi jo komme opp igjen i  70-års alderen og ha show igjen.

– Det er jo veldig vanskelig å spise en sel. Men altså, det å drikke karsk hver morgen resten av livet, det er jo det samme som å dø veldig sakte. Trond-Viggo resonnerer videre. Han synes en halv liter er veldig mye, han kommer frem til at han ville tatt selen.
– Men bare hvis jeg slipper å drepe den selv, for det kan være et heft med en sel, avslutter han

 

Forskning innen biomedisin

Før kveldens show har de noen tanker om hva de ønsker, eller rette sagt; ikke ønsker å bli spurt om. De synes det er kjedelig når folk spør om ting de egentlig vet selv. - Vi er her for å drøfte noe som folk faktisk ikke vet noe om. Det er ikke like morsomt når folk spør om ting de vet fra før av selv, eller når de spør om dialektord som de også kan selv.

Og spørsmål de ikke visste svaret på, ble det flere av i løpet av kvelden, blant annet:
- Hvorfor fortsetter vaskemaskinen å gå rundt etter at den har sagt at den er ferdig? Hva skal jeg forske på innen biomedisin? Hvordan setter man opp en heisekran? Hvorfor er det norske fotballandslaget så dårlig?, og - Hvorfor heter det “utested” når man er inne? er noen av spørsmålene som kom fra salen.

To av spørsmålene kom fra en kompisgjeng som studerer på universitetet. Sagen og Torgersen funderer seg frem til at det heter utested fordi man i gamledager ikke hadde tak, så da gikk man jo tross alt ut, fremfor å være inne, dersom man skulle ut. På spørsmålet om hvorfor det norske fotballandslaget er så dårlig, ble det fundert på om landslaget egentlig bare var en klubb for fotballspillere som ville slippe unna konene sine litt.

Kompisene som stilte spørsmålene, Jostein Pettersen og Preben Aksberg, vet ikke om det er dette som er grunnen. De er i uansett veldig fornøyd med å ha fått med to spørsmål denne kvelden. De studerer henholdsvis Lektor 8. – 13. og Ledelse, Innovasjon og Marked.

 

Jostein Pettersen og Preben Aksberg
Jostein Pettersen og Preben Aksberg var veldig fornøyd med kvelden. Foto: Frida Xiang Nordås Årsandøy.

Sagen og Torgersen varierer mellom rene humorsvar og litt mer seriøse diskusjoner for å finne et adekvat svar. Konklusjoner kan være vanskelig å få ut av dem, men det er heller ikke derfor vi er her. Det er en lett tone og de får mye latter fra salen. Selv om noen svar kunne vært avsluttet litt tidligere, er det jevnt over få dødpunkter. Man kan forstå hvorfor disse to karene har gjort det stort i medie-Norge; de er rett og slett to veldig morsomme, ålreite fyrer.

           

 

 

 

Publisert på: 
18/09/2017 - 10:01
Sist endret: 
18/09/2017 - 21:52