Komiker Dag Sørås. Foto: Svein Finneide (croppet av MSP)

– Ikke ta ting så jævlig seriøst

Dag Sørås kommer til Tromsø 1. september, og vi slo på tråden for å høre litt om showet, livet og ikke minst, mannen selv.

Dag Sørås er kjent for å være ærlig, og et kjapt Google-søk bekrefter både det, og at folk er nysgjerrig på høyden hans. Han beskrives som dagsaktuell og  samfunnsrefsende. Tromsø får besøk av mannen med den spennende høyden og den store munnen i forbindelse med hans show «Emokrati» - på hovedscenen på kulturhuset! 

“Sannheten er vel at jeg er overfølsom” 

Dag Sørås

– Altså, det er heldigvis ikke mitt ansvar å beskrive meg selv, startet Dag Sørås når vi spør hva i all verden han mener med at han er en «sensitiv kyniker», som kan leses ut fra pressemeldingen om showet. 

Vi i Midnattsolposten tar oppfordringer om å beskrive mannen, og følgende beskrivelse vil kunne hjelpe til å forstå og kategorisere komikeren fra Narvik; Sørås er en litt pessimistisk, konfliktsøkende, realitetsorientert, men mest av alt ærlig og pin pointet komiker som evner å sette ord på det vi alle kanskje tenker. Frittalende, vil kanskje noen si.

– En frittalende komiker kan i aller høyeste grad stemme. Altså, å være komiker er en av de få jobbene hvor du ikke må stå til ansvar for noen andre enn deg selv, sier Sørås lattermildt. 

I sitt nyeste show «Emokrati» får vi se Sørås vingle mellom rasjonalitet og emosjonalitet, hvor følelser og fakta kjemper mot hverandre i overkant av en times tid. I en stresset studenthverdag kan det være mye å be om, men Midnattsolposten går god for at timen er vel brukt. Vi spør hva som ligger bak tittelen, tilfelle noen ikke forstår det innovative ordet «Emokrati»:

– Altså, showet må jo hete et eller annet, slik at folk skjønner at det er snakk om nytt komi-materiale. I den grad showet har et overhengende tema må det være spenninga mellom å prøve være rasjonell eller å være et menneske med følelser, og da tar jeg utgangspunkt i både meg selv og samfunnet rundt meg. Vi skal innom både samfunnsdebatten, generasjon prestasjon, og vi skal til og med snakke litt om Trump også, sier Sørås, før han fortsetter: 

– Jeg prøver jo å være rasjonell, men sannheten er vel at jeg er overfølsom. 

Livsvalg

Når vi først har Sørås på tråden, må vi jo snakke litt om livet som komiker på turné er også. Et liv langt unna lesesalen, kantina på Teo og overfylte parkeringsplasser. Men først litt bakgrunnshistorie: Sørås startet nemlig sin studiekarriere i Tromsø, og var i Tromsø i tre år. I løpet av de tre årene rakk han å stryke to ganger på ex.phil:

– Jeg vet ikke hvordan det menneskelig er mulig, men jeg prioriterte fest fremfor studier. Jeg trodde vel at skippertaksmetoden fungerte, men det viste seg at det ikke funka. Men, jeg hadde det helt topp i Tromsø! Og til dagens studenter: Ikke ta ting så jævlig seriøst, vit at hvordan du enn kødder ting til når du er 20 år, så skjer det ingen uopprettelig skade. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg var student. 

Sørås har også rukket å være komiker på profesjonelt nivå siden 2007, og begynner derfor å «dra litt på årene», som de unge kanskje vil si. Midnattsolposten lurer på om han vil dele skammen over å være menneske med studentene når han kommer til Tromsø: 

– I starten var det spennende med turnelivet, så blir du vant til det. Hvorvidt det er slitsom kommer an på hvilken livsvalg du tar. I Tromsø våkner jeg alltid opp dehydrert og synes det er slitsomt etterpå, og det handler jo om mine livsvalg i Tromsø. Ofte er jeg på turne alene med lydmannen min, så jeg har noen å dele skammen med etterpå.  Altså, sist gang jeg var i Tromsø endte vi opp på Blå Rock etterpå, men lydmannen endte opp på nachspiel hos en motorsykkelklubb, og kom rett fra nachspiel til flyplassen, og da skammet han seg. Han berget min samvittighet. Slike småting gjør at man klarer holde humøret oppe i turnelivet. Jeg gleder meg til å se hva Tromsø har å by på denne gangen, sier Sørås. 

Uavhengig av hvordan man vil beskrive livsvalgene, er det ikke tvil om at Sørås stiller klinkende klar til showet i Tromsø. Vi spør om en avsluttende kommentar: 

– Herregud jeg gleder meg, avslutter Sørås. 

 

Publisert på: 
28/08/2018 - 14:27
Sist endret: 
28/08/2018 - 14:27