Lise Sundelin og Lizett Persen går begge på rettsvitenskap.

Lihkku beivviin!

Hvert år, 6. februar, feires Samenes nasjonaldag. I år ble dagen markert i Árdna på UiT Tromsø.

Árdna var fylt til randen med studenter, ansatte og andre folk som ville være med å markere Samens nasjonaldag på UiT. Dagen har blitt markert offisielt siden Samekonferansen vedtok det i 1992. Grunnen til at dagen feires 6. februar må vi helt tilbake til 1917 for å finne. Det var da det første samiske landsmøte ble arrangert. 

Sang inn dagen

Elina Johansen Ijäs startet arrangementet med Sámi soga lávlaga, på norsk Samefolkets sang. Johansen går på videregående i Karasjok, og tok turen innom UiT for å underholde på nasjonaldagen. 

Hun avsluttet også arrangmentet med to coversanger «Boađe mu mielde» og «Don Dat Leat», og en selvskrevet sang «Muittut». 

Glad for å kunne feire samens historie

Mats Roar Sakshaug studere bachelor i dokumentasjonsvitenskap. Til Midtnattsolposten sier han,

– Jeg syns det er viktig å markere at vi finnes og historien vi bærer med oss.

– Dagen burde være en fridag. Vi er mange som ikke kommer oss unna obligatorisk undervisning.

Marja Elina Varse, medisinstudent

Lise Sundelin og Lizett Persen som begge studere rettsvitenskap trekker og frem det historiske. For de er det viktig at dagen marker det første samiske landsmøte og sier,

– Det som føles ekstra spesielt med denne dagen er at vi forenes som folk på tvers av landegrensene. I dag er det jo markering i Norge, Finland, Sverige og Russland. 

Ønsker undervisningsfri

Marja Elina Varse studere medisin og syns dagen er viktig for å hedre bakgrunnen og identiteten sin. Videre forteller hun,

– Det er jo et under at vi fortsatt er her. Vi har måtte trosse mye undertrykkelse og hets. Nå ser jeg flere og flere som bruker kofte på nasjonaldagen og det gjør meg veldig glad. 

Varse mener det er viktig at samer bruker kofta på nasjonaldagen og får tid til å feire. Hun sier, 

– Dagen burde være en fridag. Vi er mange som ikke kommer oss unna obligatorisk undervisning. Alle burde ha mulighet til å være med å feire denne dagen. I dag er det bare flaks om en ikke har undervisning på nasjonaldagen. 

Opptatt av å ikke glemme

Elin Boine studerer til å bli historielektor. Hun trekker spesielt frem identitet og sier,

– For meg er det viktig å feire identiteten min. Jeg vil ikke glemme hvor jeg kommer fra. Dette er en viktig dag for å ta var på kulturen vår. 

Til slutt sier hun med et smil,

– Så syns jeg det er veldig fint å pynte seg med kofta.