Fra master ved UiT til topplistene i Norge

Fra et venterom i Oslo sentrum får vi tak i Bendik Kajander, den unge mannen som for de fleste bare er kjent som «Kajander», kjent for sine låter som «Sola skinn! Og «når e du klar».

Bendik har rukket å bli 27 år gammel, og bak seg har han lagt en avhandling i rettsvitenskap ved UiT – Norges Arktiske Universitet, samt et titalls låter samlet i en EP. Endelig har han laget rommet han trenger for å skape mer musikk som er ærlig, naken og inderlig.

Et skippertaks-gen

Midnattsolposten ringer Bendik en mandag formiddag, med avtale om å snakke litt om livet som har vært og livet som kommer. Bendik tar telefonen, presenterer seg på bred nordnorsk dialekt. Han har nettopp levert masteren sin, og det er jo vi litt nysgjerrige på:

­­– Altså, det føles ganske absurd å endelig være ferdig med masteren min, den har jo hengt over meg i en del år nå. Akkurat nå føles det vel både som en lettelse, en stolthet.. Og ja, det er ganske absurd, forteller Bendik på spørsmål om hvordan liver er akkurat nå, og hvordan det føles å være ferdig på universitetet.

Vi følger opp og graver litt om hvordan det er mulig å kombinere et krevende studie med en krevende musikkarriere. Bendik forteller at å produsere hovedoppgave og å produsere musikk som når topplistene krever helt ulike ting av ham, og at det har vært utfordrende å kombinere.

I tillegg tror jeg har jeg har nedarvet et eller annet «skippertak»-gen i meg, så det er når det virkelig brenner rundt meg at jeg klarer å gi alt.

Bendik Kajander

– Spesielt utfordrende har det vært å måtte hoppe mellom sinnsstemningene. På den ene siden med musikk må du være åpen, kreativ og kunne kjenne på følelsene dine, også skal du skrive oppgave og tenke logisk, rasjonelt og strukturert. I tillegg tror jeg har jeg har nedarvet et eller annet «skippertak»-gen i meg, så det er når det virkelig brenner rundt meg at jeg klarer å gi alt. Når jeg ser tilbake på sangene som har kommet den siste perioden forteller de egentlig ganske mye om hvordan jeg har hatt det og hvor jeg har vært emosjonelt i livet mitt. For eksempel, når jeg skrev låta «E du den du vil vær?» hadde jeg en veldig trang til å utforske nye ting, og bli bedre kjent med meg selv. «Hjem» derimot skrev jeg i savn etter en spesiell kvinne i livet mitt, forteller Bendik.

– Det har vært emosjonelt utfordrende

I løpet av de siste årene har Bendik rukket å gjort seg kjent som en stigende stjerne på den nordnorske himmelen over sangere som synger ærlig og avkledd om livet, og alle dets aspekter. Samtidig har han fulgt en normal studieprogresjon på rettsvitenskap ved UiT, hvor han har fordypet seg i selskapsrett. Det siste året har han skrevet alene, for å få tid og mulighet til å gi ut sitt første album fra studio i Oslo.


Bendik (27) hjemme i Lofoten.

– Det har jo vært emosjonelt utfordrende. Ved å skrive alene mangler du jo mennesker rundt deg som gjør det samme, og går gjennom det samme når du leverer ditt største arbeid på UiT. Men for min del var det til syvende og sist nødvendig å være alene, for å komme meg dypt nok ned i stoffet. Det gikk bra altså, forsikrer Bendik oss om.

Men, veien fra Lofoten i Nordland til studio i Oslo, har ikke bestandig vært like åpenbar for Bendik. Etter videregående bodde Bendik i Mexico, før han returnerte tilbake til Nordland og jobbet som leirskolelærer. Det var først etter dette året han bestemt seg for å studere juss, og musikken tok mer og mer plass i livet hans.

– Jeg kommer ikke fra en klinisk musikalsk familie, men for oss var det naturlig å uttrykke oss gjennom musikk og kreativitet. Det har bestandig vært rom for kreativitet, og ingen skam knyttet til det å formidle gjennom musikk. Det var først i voksen alder at musikken ble mer enn noe som bare var personlig, og jeg fikk lyst til å se om musikken min kunne ta meg noen plass. I tillegg har jeg opplevd at jo eldre jeg blir, jo flere mennesker rundt meg er nysgjerrig på meg og musikken min, og det gir meg jo mer rom for å formidle gjennom musikken min.

Og det er nettopp det Bendik har tenkt å gjøre fremover. Formidle gjennom musikk. Han forteller at han er i gang å jobbe med nye låter og et nytt album, men holder kortene tett til brystet. Det eneste han vil fortelle oss er at det nok vil være musikk som krever mer av lytteren.

– Jeg har fundert ganske mye på fremtiden. Jeg kjenner meg jo fortsatt ganske ung, og har ikke lyst til å forhaste meg inn i voksenlivet helt enda. Jeg har enda mye å utforske i det ungdommelige. Rent musikalsk tror jeg nok at jeg kommer til å bevege meg mer inn mot det nordnorske landskapet, og gjøre ting enda mer nært og inderlig.