TRER AV: Mats Johansen Beldo trer av som leder i NSO. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tromsø­student ledet over 200.000 studenter - takker for seg

Nå skal han for første gang på mange år ha sommerferie.

Også publisert på www.nordlys.no

Etter ett år som leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), takker UiT-studenten Mats Johansen Beldo for seg. 

Selv om det innebærer litt blandede følelser, er han trygg på at organisasjonen er i gode hender.

- Nå kan jeg pensjonere meg med god samvittighet. Hele studietiden min har blitt brukt til å jobbe for noe som er mye større enn meg selv, så det er jo litt vemodig, sier Beldo.

Har ofret mye

Da Beldo ble valgt som leder av NSO i 2017, var han den første fra Nord-Norge siden fusjonen. Han mener at en slik representasjon fra UiT har mye å si, og at det bidrar til å sette landsdelen på kartet. Det var også en seier for Beldo at en engasjert gutt fra Alta som studerte i Tromsø plutselig fikk lede studentene i Norge.

– Det er tøft at man ikke trenger å komme fra hovedstaden eller fra de største institusjonene, forklarer Beldo.

Å være fulltidsstudent samtidig som man leder over 230.000 studenter har ikke bare vært en dans på roser, og Beldo har vært nødt til å ofre mye. Men det var viktig for ham å fullføre mastergraden, siden han ikke vil tilbake på skolebenken når han trer av som leder. Nå skal han levere en mastergrad i organisasjon og ledelse ved UiT i mai. Hva som skjer etter det, er han for første gang på lenge usikker på.

– Jeg er like spent som deg på hva som skjer fremover. Så om noen har jobb til meg er det bare å rope ut, jeg er alltid på jakt etter noe spennende. Men nå skal jeg i alle fall ha sommerferie, for første gang på mange år, sier Beldo.

Holdt Anne Husebekk i ørene

Perioden som leder i NSO har ikke bare vært enkel. Den har vært preget av stortingsvalg og valgkamp - en kamp som ifølge Beldo i liten grad dreide seg om utdanning og mer om hvem som skulle styre landet. Han understreker likevel at det har vært et spennende år til tross for at det har vært svært krevende.

– Det har vært gøy å stå på for studentene. De kjemper videre, og vi har enda til gode å se politikernes plan for disse, utdyper Beldo.

Da Beldo begynte å studere på UiT var han fast bestemt på at han skulle passe sine egne saker, fullføre masteren og gå rett ut i arbeidslivet. Heldigvis ble han lurt inn i studentpolitikken, der det hele startet med at han ble valgt til leder av Studentparlamentet. Deretter hadde han to perioder i universitetsstyret og var sentralstyremedlem i NSO. Til slutt fikk han tillit som leder av NSO.

– Det gikk egentlig litt slag i slag, men alt dette motiverte meg mer for studiene. Og det å få holde Anne Husebekk i ørene ga meg lyst til å fortsette med dette, ler Beldo.

Trenger fokus på studenters rettigheter

Til tross for at han trer av som leder til sommeren og er klar for å tre inn i arbeidslivet, innrømmer han at han nok ikke klarer å gi helt slipp på studentpolitikken. Noe av det han ser som den største utfordringen i studentlivet i dag, er arbeidet med å styrke studenters rettigheter.

– I kjølvannet av metoo-kampanjen fikk vi et økt fokus på studenters manglende rettigheter. Universitets- og høyskoleloven skal revideres, da er det enormt viktig at studenter påvirker denne slik at de fremtidige studentene blir ivaretatt, sier Beldo.

Det han vil trekke frem som en særlig viktig erfaring og opplevelse, er ydmykheten han følte over de som brukte sin stemme og sa ifra om trakassering både i og utenfor akademika.

– Jeg er stolt over jobben alle studenter har gjort ved å sette dette på dagsorden. Dette har vært med på å legge press på politikerne, så dette er en enorm seier, avslutter Beldo.

Publisert på: 
23/04/2018 - 13:07
Sist endret: 
27/04/2018 - 09:39