«Same procedure as every year, James!»

Årets valgresultater til Studentparlamentet var klare på onsdag. Bortsett fra at Grønn Liste kom inn i løpet isteden for SV-lista, tidligere Sosialistisk Studentlag, var det ingen store vendinger i årets resultater

19 av 25 representanter i Studentparlamentet velges ved listevalg. De øvrige 6 er forbeholdt egne valg på hovedcampusene utenfor Tromsø (to representanter fra henholdsvis Alta, Harstad og Narvik). Moderat liste fikk inn ni representanter, to mindre enn ved sist valg. Disse har Grønn liste hanket inn som fikk inn fire representanter, som er to mer enn SV-lista i fjor. Sosialdemokratisk liste holder seg stabilt på seks representanter. 

Den store vinneren er dermed Moderat, på tross av at de taper to representanter. Likevel har Grønn liste med sitt comeback gått fra null til fire som og er et godt resultat. Alle listene er avhengig av enten hver andre og/eller campusene for å danne flertall. 

 

– Vi ser frem til å samarbeide med både Moderat Liste og Sosialdemokratene UiT, og tror virkelig det kan bli ett spennende år som kommer i Studentparlament ved UiT, sier Espen Johan Ombler leder og 1. kandidat fra Grønn liste. 

– Moderat Liste er fornøyd med valgresultet. Videre vil vi innlede samtaler med de andre listene for å se om man kan samarbeide om å sette sammen et nytt arbeidsutvalg, sier Martine Tennholm listeleder i Moderat liste og nesteleder i Studentparlamentet.

Sosialdemokratene utrykker også det samme.

– Valgkampen gikk ryddig og fint for seg. En kan alltid ønske at det gikk bedre med både egen oppslutning og den totale valgdeltakelsen, som dessverre gikk ned fra i fjor. Men det viktigste fremover nå blir å få til et godt samarbeid mellom de ulike listene, sier Haakon Kyrkjebø Nybø 1. kandidat fra Sosialdemokratisk liste. 

Vi ser frem til å samarbeide med både Moderat Liste og Sosialdemokratene UiT, og tror virkelig det kan bli ett spennende år som kommer i Studentparlament ved UiT.

Espen Johan Ombler leder og 1. kandidat fra Grønn liste.

 

Hvem får makta?


Petter Nikolai Rønning og Marthe Hestnes Håkonsen ble de to mest populære kandidatene for Moderat liste. Foto: Maren Irene Gåre Bakkevoll

Det nye parlamentet konstitueres 9. mai, der skal de velge et arbeidsutvalg, samt studentrepresentanter til Universitetsstyret og styret i Samskipnaden.

Dagens leder i Studentparlamentet Daniel Hansen Masvik har meldt i Khrono at han ønsker å fortsette som leder. Som første kandidat for den største listen er det naturlig. Likevel er det Petter Nikolai Rønning som ender opp på toppen av lista til Moderat etter personstemmene er talt opp. På andreplass finner vi Marthe Hestenes Håkonsen, og på tredjeplass finner vi Masvik. 

De andre listene har og fått omrokkeringer på listene sine. Hos sosialdemokratene er det Atle Lien som troner listen og ikke Haakon Kyrkjebø Nybø som i utgangspunktet stod øverst. På Grønn liste er det Laila Gamst som hopper forbi Espen John Ombler. Marginene i personvalg er små når kun 1631 studenter stemmer, og hvor 98 av disse er blanke. 

Fortsatt (nesten) ingen som bryr seg

Valgdeltagelse har vært en fanesak for leder og resten av arbeidsutvalget i Studentparlamentet. Saken har vært opp flere ganger i løpet av den siste perioden. Likevel synker deltagelsen. Det var avgitt 1613 stemmer som gir en valgoppslutning på 10,78 % som er en nedgang på valgdeltakelsen i 2018, som var 11,08 %. 

Arbeidsutvalget

Arbeidsutvalget (AU) består av leder og nestleder av Studentparlamentet, og to medlemmer. Kun leder og nestleder må velges blandt de som har fast plass i Studentparlamentet. Alle vervene er honnorerte fulltidsjobber. 

Men i år er det gjort endringer på hvilke studenter som kan avgi stemme ved studentvalget slik at det i er flere studenter som har kunnet avgi stemme ved Studentvalget 2019. Derfor må valgoppslutning må sees med en liten klype salt.

 Nestleder i Studentparlamentet og listeleder Martine Tennholm i Moderat er likevel ikke tilfred med resultatet og sier,

– Selv om vi er fornøy med valgresultatet, skulle vi skulle jo gjerne sett en høyere valgoppslutning.

Sosialdemokratene er heller ikke imponert over valgdeltagelsen.

– Vi må ta en vurdering av arbeidet før valgkampen for å promotere Studentparlament sitt arbeid. Å øke valgdeltakelsen må bli en av våre viktigste oppgaver det neste året, sier Nybø.