Uvær, Magnus

CrossFit: Når idretten ble livet

Hva skjer når du tar trening og omgjør den til livet ditt? Det kan Magnus svare på.

 

I Tromsdalen, like ved brohodet, ligger CrossFit Uvær og det er storm på innsiden. Folk hiver etter pusten og svetten spruter. Mennesker brøler, hopper, kaster svære baller i veggen og henger i stenger som om det stod om livet. Det høres plutselig en klokke som hyler ut en infernalsk lyd. Det er da stormen stilner. Men hva er dette? Er det tidsbegrenset tortur med manualer? Nei, det er en gruppetime på CrossFit Uvær. Etterhvert letter skylaget av svette og du ser det: Absolutt alle smiler! Hvert eneste medlem er på stigende endorfinrus. De gir hverandre high fives og skryter uhemmet av hverandres prestasjoner. Magnus Støback Bjørsvik er ivrigst av dem. Han fistbumper hver eneste en og forteller dem hvor flinke de har vært og han mener det, det merker man.

Idrett som livsstil

I føljetongen «Idrett som livsstil» skal Midnattsolposten presentere noen mennesker som lever idretten sin, men ikke på den tradisjonelle måten. Hva er det som gjør akkurat denne idretten spesiell for dem? Og hva er det som driver dem til å legge enorme ressurser, masse tid og, ikke minst, penger i akkurat denne formen for aktivitet? 

 

Uvær, medlemmer2

Siden august 2017 har CrossFit Uvær holdt til i Tromsdalen, men engasjementet til Magnus kan spores tilbake til 2011. Da studerte han til master i marin bioteknologi på UiT og jobba som resepsjonist og instruktør på Kraft. Han forteller at det var her interessen for CrossFit startet. På utveksling i Canada tok han trenerkurs, og da han kom hjem igjen jobbet han som instruktør på CrossFit Tromsø. Selv da han reiste til Sør-Afrika på grunn av jobb fikk han seg igjen jobb som instruktør. Hele tiden med en drøm i bakhodet:

En drøm om å starte som egen box hvor alle kan føle seg velkomne og treningsgleden skal være den største motivasjonen.

Uvær, medlemmer3

Se for deg at du er på en treningsøkt. Du føler du har gitt alt og du er så sliten at du egentlig har mest lyst til å legge deg ned under gulvet. Det er da han kommer, selveste Magnus, og sier «Stå på, bare fæm minutt til no! Dritbra jobba!», og plutselig har himmelen fått en ny sol og du har på mirakuløst vis masse krefter igjen.

Visst er det fem minutter igjen og visst skal du klare å gjennomføre den forbannede økta! Slik føles det å trene på Uvær, det kan undertegnede selv bekrefte.

Uvær, Magnus

 

Det trengs en glødende og genuin indre motivasjon for å holde på slik Magnus gjør. Han har timer på Uvær hver eneste dag og arbeidsdager som varer 12-13 timer.

– Med unntak hvis jeg ikke har en PT time på morgenen, så kan jeg jo ta lenger tid med kaffen og bare jobbe 10 timer. Han har i skrivende stund ikke ringer i taket hjemme, men han har et ønske om å bygge en garasje til nettopp dette.

– Det kan jo bli litt intensivt når hobbyen er jobben; av og til vil man jo trene alene også.

Mye hardt arbeid har gitt Magnus akkurat den jobben han ville ha, men den har ikke kommet gratis. Å starte treningssenter i Tromsø er ikke uten risiko.

– Mange kan stille med treningslokaler, men det vi vil skille oss ut på er miljøet, som er utrolig bra, og at vi har veldig god service til medlemmene våre.

 

Uvær, medlemmer

Hos CrossFit Uvær finner du absolutt alle typer mennesker. Det er unge og gamle, i alle størrelser og fasonger. Det er mennesker som kommer bort til deg og prater med deg hvis du er ny, og de gir deg en high five når du er ferdig. Trenerne ber deg om å heller løfte litt mindre, fordi de bryr seg om at du ikke skal bli skadet. Det er jubel når en person får en personlig rekord, totalt uavhengig om det er 50 kilo markløft eller 150 – det er innsatsen som teller. Det er mennesker som har skader som ikke kan gjøre visse øvelser, men de gir alt de kan på en skalert versjon. Det er jo som sagt innsatsen som teller.

Uvær, Magnus2

Magnus er ikke alene på Uvær. Han har med seg Marte Wilhelsen og Magnus Nyheim. Sammen driver de CrossFit Uvær og har fordelt gruppetimene mellom seg. De har også PT-timer og Magnus driver også med bedriftsidrett i de samme lokalene.

 

WOD, AMRAP, RFT, Rx, Jerk, Thruster og Clean. Dette er ikke våpen, dette er uttrykk som brukes i CrossFit. De høres ut som langdistansemissiler, men de er ikke på langt nær like eksplosive. Det vil si, nesten. CrossFit er en høyintensiv idrett som kombinerer ulike styrke- og kondisjonsøvelser. En Workout Of the Day (WOD) kan bestå av en kombinasjon av øvelser som skal gjøres på tid eller så mange runder som mulig. Dette kan høres umenneskelig ut, men det er dette som er det vakreste med CrossFit: Man konkurrerer bare med seg selv.

Joda, det finnes konkurranser, men folk flest driver ikke med det. Folk flest trener CrossFit for å bli funksjonelt sterkere.

 

Uvær, Solfrid

«For meg er det motivasjon å se et medlem få til noe som de ikke trodde de kom til å få til. Eller å se noen få til noe de har øvd på lenge. Det er slike øyeblikk som motiverer meg». Magnus, CrossFit som livsstil og vel så det.

Publisert på: 
30/04/2018 - 10:24
Sist endret: 
30/04/2018 - 14:19