Helle Kristensen, Camilla Cyrus Kaldbekken, Michelle Lund, Charlotte Hovstøl. Foto Emilie Suhr

Cheerleading er mer enn å rope ”heia!”

Midnattsolposten fikk være med Trailblazers på trening. De gjorde det helt klart at de er mye mer enn bare «duske-damer».

En våt og mørk onsdagsettermiddag samler 20 unge kvinner i cheer-laget Trailblazers seg på en matte i en liten gymsal i Krokenhallen, som de gjør to dager i uken hele sesongen for å kaste hverandre rundt, ta hverandre i mot og fly gjennom lufta. 

Misoppfattet sport

En av Trailblazers to lagkapteiner, Tonje Kyllo, kan fortelle om at i Nord-Norge er cheerleading preget av uvitenhet. I tillegg har laget opplevd at mødre er nølende med å sende barna sine for å delta på juniorlaget til Tribalizers. Selv om at de generelt opplever positive reaksjoner fra folk som vet litt om sporten, holder mange negative fordommer mot sporten.


”Basene” gjør seg klar til å løfte. Foto: Emilie Suhr. 

– De tror vi er en gjeng med duske-damer og korte skjørt, realiteten er at cheerleading er en konkurransesport. Og jeg kan skrive under på at cheerleading ikke er noe for den lettskremte, dette blir tydelig når man ser mennesker fly flere meter opp i luften uten en mine og dersom de faller hopper de opp med et smil om munnen. Man kan ikke være redd når man er ”flyer”, sier Kyllo og fortsetter: 

– Man må bare må prøve for å få til, sier Kyllo med et smil. 


Fram mot sommeren blir det beinhard trening fordi da skal laget delta på sin første konkurranse i Oslo. Astrid Susanne Reiersen Berg, Tonje Merete Kyllo, Oda Stine Viken, Victoria Jensen.  Foto: Emilie Suhr. 

Skremmende var det definitivt for en journalist som meg. Jeg kom ikke lenger enn ca. halv meter over gulvet før jeg savnet bakken, selv om jeg definitivt var i trygge hender. Å løftes blir for meg en form for skrekkblandet fryd og det kan være nettopp denne følelsen som gjør dette så gøy og appellerende for de som er “litt” tøffere enn meg; jeg var nemlig den eneste som hylte når hun kom opp i første posisjon. Rå-imponerende var det uansett å se på de andre gjøre ting som ser helt umulig ut med tilsynelatende letthet. 

Damene i Trailblazer opptrer oftest i forbindelse med offentlig samlinger og er ikke lenger tilknyttet UiTs amerikanske fotballag selv om Trailblazer startet opp i 2015 i tilknytning dem.

“Det er åpenbart at tillitt er fundamental i denne sporten, man utgjør faktisk hverandres grunnmur og utgjør et stabilt grunnlag for hverandre”.

Tonje Kyllo, lagkapteiner Tribalizers

 

Samhold er sentralt

Det slår meg at laget har en gjennomgående positiv tone mot hverandre og de sparer ikke på oppmuntring og konstruktiv kritikk for å gjøre hverandre bedre. De løfter hverandre opp bokstavelig talt og figurativt. Alle har en viktig jobb, det blir ingen pyramide eller stunt dersom ikke alle deltakerne stoler på hverandre og er med. Det er åpenbart at tillitt er fundamental i denne sporten; man utgjør faktisk hverandres grunnmur og utgjør et stabilt grunnlag for hverandre. Samhold og lagånd blir dermed en sentral del av sporten. 

Vil du prøve cheerleading?

Dersom du er interessert i å prøve cheerleading selv kan du sende melding på Trailblazers Facebook-side (Trailblazers Cheerleaders). De kan også finnes på Instagram under “tromsotrailblazerschee”. 

Etter første andel av timen med stunt ble resten av tiden brukt på turn der man ser at laget ikke “bare” kan løfte hverandre og lage imponerende pyramider, men også turne skoene av de fleste. Det var ingen sak å prøve og da også drite seg litt ut i prosessen med denne fine gjengen. Noe jeg fant ut når jeg prøvde å replikere ”flyvende rulle” med varierende resultat, selv om jeg er helt i sjokk over at jeg kan bruke kroppen min på denne måten uten at den faller sammen, det er en stor kontrast fra min og mest sannsynlig mange andres hverdagslige gjøremål. 

 – Til de som sitter med en liten cheerleader i hjertet sitt, prøv det. Det anbefales på det sterkeste. Når jeg som regelrett snubler i gulvet og ikke eier rytme eller koordinasjon kan delta og få til med litt veiledning, så kan du også, avslutter Kyllo.

 

Publisert på: 
16/12/2018 - 17:19
Sist endret: 
18/12/2018 - 14:30